Gerrit van den Berg
“Te jong” kreeg ik te horen van de staf van Kasteel de Wijenburg toen ik daar op de stoep stond met de vraag of er ze iemand zochten voor de afwas: ‘’Kom maar terug als je 14 bent.’’ Een week later stond ik er weer en zei dat ik 14 was. Dat werkte. Kijkend naar al het heerlijks dat naast mij bereid werd, wist ik het zeker: ik wilde kok worden. Meteen na de middelbare school heb ik diverse koksopleidingen gevolgd, waaronder die van sterklasse van Albert Kooij, van wie ik ontzettend veel heb geleerd.
Daarna kon ik de kunst verder ontwikkelen samen met leermeesters zoals: André van Doorn, Walter Bloier, Nico Klaver, Ron Schouwenburg en Mohamed El Harouchi. Wat ik van hen heb geleerd vormt de basis van mijn eigen signatuur: continu nieuwe smaken creëren en ongebruikelijke combinaties vormen, pure ingrediënten, op het bord herkenbaar en altijd in een mooie balans. Onze levens kruisten elkaar in Restaurant Solo in Gorinchem. Na het trieste wegvallen van meester-kok Mohammed El Harouchi kregen we plotseling de verantwoordelijkheid om de zaak op niveau te houden.
We vormden een front, pushten elkaar doorlopend om het beste uit onszelf te halen en deelden dezelfde visie op gastronomie: stijlvol, maar ongedwongen en voor een breed publiek toegankelijk. Dit moest leiden naar iets moois. Het realiseren van een eigen restaurant waarin we het beste van beiden wilden delen kon niet uitblijven. Het werd eerst Ross Lovell Ridderkerk: een prachtig pand met enorme mogelijkheden waarin wij met ons team een beleving bieden waardoor de gasten met een lach de deur uitgaan en graag terugkomen: het mooiste wat je kunt bereiken.
Drie jaar later een tweede restaurant: Ross Lovell Krimpen in een voormalige korenmolen gelegen aan het enige jachthaventje van Krimpen: ook een schitterende locatie!